Zelfstandig statuut in België
Wie kan zelfstandige worden?
Alle volwassenen met de Belgische nationaliteit, uit een land van de Europese Economische Ruimte (EER) of uit een ander land maar met een werkvergunning/beroepskaart.
Wat zijn de verschillende soorten statuten als zelfstandige?
- Het meest voorkomende statuut is die van eenmanszaak.
- U kunt zelfstandige zijn in hoofdberoep (als dit uw enige beroepsactiviteit is) of in bijberoep (dit statuut laat u toe om een activiteit uit te oefenen aanvullend aan die van een werknemer).
- U kunt er ook voor kiezen om een bedrijf op te richten.
Particulieren (eenmanszaken)
Een eenmanszaak is de eenvoudigste manier om zelfstandig ondernemer te worden:
- Er hoeven geen statuten te worden opgesteld en er is geen minimaal startkapitaal vereist;
- De opstart- en bedrijfskosten zijn laag;
- U kunt uw bedrijf snel opstarten;
- U bent de enige die de leiding heeft en u kunt de nodige beslissingen nemen om uw bedrijf te runnen zonder dat u andere partners hoeft te raadplegen;
- De bij te houden boekhouding is, in het algemeen, eenvoudiger.
Juridische entiteit (Bedrijf)
De oprichting van een bedrijf vereist, afhankelijk van het geval :
- de betrokkenheid van een notaris ;
- een minimumkapitaal ;
- een financieel plan ;
- het opstellen van statuten ;
- een accountantsverklaring (bijvoorbeeld in het geval van een bijdrage in natura).
Wat is een zelfstandige in hoofdberoep?
Een zelfstandige oefent een winstgevend beroep uit dat niet verbonden is aan een werkgever door een arbeidscontract. Een zelfstandige is in zekere zin zijn eigen baas.
Hij wordt ook beschouwd als zelfstandigen voor de sociale zekerheid. In tegenstelling tot werknemers in de privé- of publieke sector moeten ze zich dus aansluiten bij een verzekeringsfonds en socialezekerheidsbijdragen betalen. Hij zal zich ook moeten aansluiten bij een mutualiteit.
Naast deze verplichtingen heeft u als zelfstandige bepaalde rechten op het vlak van gezinsbijslagen, ziekte- en invaliditeitsverzekering, moederschapsverzekering, pensioen en overbruggingsrechten.
De meeste CLL lesgevers zijn zelfstandigen in hoofdberoep.
Wat is een zelfstandige in bijberoep?
Als zelfstandige kunt u ervoor kiezen om uw bedrijf als bijbaan voort te zetten, als:
- u naast uw zelfstandige activiteit ook een andere beroepsactiviteit uitvoert voor een werkgever;
- of u als zelfstandige ook vervangingsinkomsten ontvangt uit een andere beroepsactiviteit als werknemer of ambtenaar die niet langer wordt uitgeoefend.
Financiële aspecten
In België varieert de inkomstenbelasting van 25% tot 50%.
Hier is een voorbeeld van hoe het netto-inkomen van een zelfstandige wordt berekend:
- CLL betaalt een uurtarief, inclusief alle belastingen, voor uw diensten;
- Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat u voor het CLL werkt (het CLL biedt ook eenmalige opdrachten aan, waarvoor specifieke voorwaarden gelden);
- Bij dit bedrag mag u het bedrag van de freelance diensten voor andere klanten optellen;
- Dit geeft u een totaal bruto jaarinkomen;
- Afhankelijk van het bedrag van dit totale bruto jaarinkomen moet u socialezekerheidsbijdragen betalen (die elk kwartaal worden betaald);
- U kunt van uw resterende inkomen een reeks uitgaven aftrekken die nodig zijn voor de uitoefening van uw beroep (autokosten, reiskosten, internet, thuiskantoor, kantooruitrusting, enz);
- Het resultaat is onderhevig aan belasting, die progressief is, in functie van het niveau van uw inkomen.
Is de status van zelfstandige moeilijk te beheren?
Het beheren van uw zelfstandige bedrijf is relatief eenvoudig. Als u wilt, kunt u echter een beroep doen op de diensten van een boekhoudkantoor om u te helpen met uw boekhouding, btw en belastingverplichtingen.
Een alternatief: freelance administratiekantoren
“Portage salarial” stelt lesgevers in staat om hun diensten te beheren en te declareren via een organisatie (het portagebedrijf). Het CLL blijft de opdrachtgever.
Als u net begint als lesgever en in het begin van het partnerschap niet veel lesuren geeft, kunt u uw diensten “factureren” via een “portage”-bedrijf. In dit geval zorgt het overkoepelende bedrijf voor alle administratieve formaliteiten, zoals de Dimona-aangifte, het contract, de sociale documenten, enzovoort. Het overkoepelende bedrijf wordt uw werkgever. Het CLL is van zijn kant de dienstverlener.
Volgens onze berekeningen, en als algemene regel, is het statuut van zelfstandige financieel aantrekkelijker als u gemiddeld meer dan 8 uur per week werkt.
Als u dat wenst, kan het CLL u ook helpen bij het kiezen van een “portage”-maatschappij.
Uitzonderlijk geval: zelfstandigen die in het buitenland wonen
Limosa is de online aangifte voor buitenlanders die tijdelijk in België komen werken.
Woont u in het buitenland, factureert u uw diensten met een buitenlands btw-nummer en geeft u af en toe face-to-face taalcursussen in België (maar woont u niet permanent in België)? In dat geval moet u zich inschrijven bij de Belgische sociale zekerheid voor zelfstandigen door een “LIMOSA”-aangifte in te dienen. Dit is een eenvoudige administratieve formaliteit die geen kosten met zich meebrengt en die u in een paar klikken kunt voltooien door naar www.limosa.be te gaan.
Het doel van de Limosa-aangifte is eenvoudigweg om een snelle identificatie te garanderen van buitenlandse zelfstandigen die diensten verlenen in België.